10/13/2026
Dla niedźwiedzi trwa obecnie okres przygotowania się do zimy. Co to znaczy? Gromadzą zapasy - ale nie tak jak inne zwierzęta. Nie składają ich w dziuplach i norach tylko ich ciało przerabia je na tłuszcz, z którego będą czerpać zapasy podczas zimowej hibernacji. Dlatego w tym okresie odbywają się nawet zawody na „najbardziej tłustego niedźwiedzia roku”. Zwycięzcę wybierają ludzie spośród niedźwiedzi Grizzly - przeliczonych i zaobrożowanych w parkach narodowych na zachodnim wybrzeżu USA. U nas na wschodzie występują tylko niedźwiedzie czarne, które z reguły nie mają trackerów. Chodząc po górach jesienią trzeba być jeszcze bardziej uważnym w kwestii odpowiedniego przetrzymywania jedzenia w niedźwiedzio-odpornych karnistrach lub metalowych boxach przy shelterach i na kampingach. Dlaczego? Bo niedźwiedzi instynkt tak bardzo im doskwiera, że szukają jak najłatwiejszego dostępu do posiłku.
***Niedźwiedzie czarne żywią się jedynie: żołędziami, korzonkami, różnymi jagodami i owadami. Są one tak mało kaloryczne (np żołądź ma jedynie 10 kal), że te biedne zwierzęta żerują nawet przez 22 godziny na dobę! Są wręcz w amoku zdobywania pokarmu żeby być jak najgrubszym i w bezpiecznym stanie położyć się spać w sen zimowy. Przed zimą niedźwiedzie mogą osiągnąć wagę od około 130 do około 230 kg zjadając około 20.000 kalorii dziennie. Dla porównania niedźwiedzie Grizzly żywiące się wysokokalorycznymi łososiami, pochłaniają około 120.000 kalorii dziennie (6 razy więcej) i spokojnie, bez specjalnego wysiłku osiągają wagę 450 kg i więcej. ***Dlatego idąc na wędrówkę jesienią, pilnujmy swoich plecaków z jedzeniem i dobrze rozglądajmy się dookoła. Nie zostawiajmy jedzenia i śmieci po sobie na miejscach odpoczynku. Pamiętajmy, że niedźwiedź dokarmiany przez ludzi, z reguły kończy jako niedźwiedź martwy. Bo, gdy przestaje się bać ludzi i do nich podchodzi - staje się groźny i zostaje odstrzelony.